Ulubiony kiosk JUŻ W SPRZEDAŻY - CZERWCOWY NUMER Budujemy Dom PRZEJRZYJ TO WYDANIE ONLINE >>

Projekty domów

Dom akustyczny w Żernikach Małych

Major architekci

Wielkość projektu Jednorodzinne ponad 300m2
Styl Nowoczesny
Kondygnacje Z poddaszem
Rodzaj dachu Skośny

Krótka charakterystyka

Kontekstem dla projektowanego budynku panorama wsi Żerniki Małe i jej okolic, w której znajduję się poniemiecka zabudowa. Projekt domu powstał dla czteroosobowej rodziny, która ceni sobie wygodę i przestrzeń, a także  kontakt z naturą. Dla ludzi, którzy lubią nowoczesne surowe rozwiązania zachowujące jednocześnie tradycyjną formę domu.

 

Projektowany budynek mieszkalny  został  zlokalizowany w północnym narożniku działki. Dom jest parterowy z poddaszem nieużytkowym. Składa się z dwóch brył na planie prostokąta z prostymi dwuspadowymi symetrycznymi dachami ( spadek 45° ).  Przesunięcie tych brył względem siebie od frontu tworzy podjazd do garażu, od ogrodu natomiast miejsce zabaw dla dzieci. Bryła budynku poprzez zastosowane proporcje oraz podział elewacji, zastosowane materiały, mocno nawiązuje do poniemieckiej zabudowy we wsi Żerniki Małe.

 

Od strony ulicy bryła budynku jest bardzo oszczędna otwory okienne są zminimalizowane, natomiast od strony ogrodu zaprojektowano duże przeszklenia zapewniające otwarcie wnętrza na otaczający ogród oraz krajobraz. Przy pokoju dziennym zaprojektowano taras częściowo zadaszony. Zadaszenie uzyskano poprzez wcięcie linii przeszklenia do wnętrza budynku. Ścianę zewnętrzną pokoi 1 i 2 zaprojektowano pod skosem do linii elewacji, dzięki czemu zadaszona część tarasu ma otwarcie widokowe w kierunku ogrodu.

 

Ogród od strony ulicy został zasłonięty przez ścianę z cegły analogicznej jak na elewacji. Ściana ta została wciągnięta bezpośrednio w bryłę główną budynku.

 

Dach pokryty zostanie dachówką płaską w kolorze grafitowym. Ściany zewnętrzne zaprojektowano w systemie ściany trójwarstwowej, z warstwą zewnętrzną z cegły pełnej klinkierowej lub ręcznie formowanej. Fragmenty ścian w pobliżu wejścia do domu oraz okien od strony południowej zostaną obłożone okładziną z drewna lub płyt betonowych zbrojonych włóknem szklanym.

 

Projekt domu powstał przy współpracy autorskiej Major Architekci (http://www.majorarchitekci.pl/) rozwiązania funkcjonalne oraz  kształt pomieszczeń są uwarunkowane wymaganiami akustycznymi. Sufity i część ścian zaprojektowanych jest jako ustroje akustyczne.

 

W ogólnym zamierzeniu wnętrza mają surowy charakter. Celem było nieukrywanie naturalnego wyglądu materiałów budowlanych i wykończeniowych, a wręcz ich eksponowanie. Pozostawiono nietynkowane ściany żelbetowe w naturalnym kolorze oraz ściany murowane z bloczków malowane na biało farbą.

 

We wszystkich pomieszczeniach zaprojektowano sufity podwieszane ze sklejki, a w przestrzeni salonu i jadalni drewniany ustrój. Zabiegiem scalającym mnogość faktur i kolorów jest nadanie im jednego koloru. Białą farbą proponuje się kryć ściany i sufity pozostawiając rysunek faktur. W strefie dziennej założono jednolite wielkoformatowe płytki gresowe, o fakturze betonu, podkreślając przenikanie się przestrzeni. W sypialniach zakłada się miękkie wykładziny dywanowe.

 

Industrialny charakter uzyskuje się także dzięki prowadzeniu odkrytych koryt instalacyjnych na ścianach i pod sufitami. Dzięki nim uzyskujemy funkcjonalność i mobilność oświetlenia i podłączania w dowolnym miejscu gniazd elektrycznych.

 

Przestrzeń dzienna ma formę wnętrza otwartego z centralnie umieszczonym kominkiem, który przechodzi w mebel audio video umieszczony pod schodami antresoli, wykończony sklejką bieloną.