Ulubiony kiosk PRZEJRZYJ WAKACYJNE WYDANIE Budujemy Dom ZAMÓW Z PRZESYŁKĄ GRATIS >>

Projekty domów

SKYFALL HOUSE

BXBstudio

Wielkość projektu Jednorodzinne ponad 300m2
Styl Nowoczesny
Kondygnacje Piętrowe
Rodzaj dachu Płaski
Energooszczędność Energooszczędny

Krótka charakterystyka

Lokalizacja: Kraków, Polska
Data: 2012
Powierzchnia: 604 m2
Klient: Prywatny
 
 

Został zaprojektowany tak aby spełnić wszelkie oczekiwania klienta, balansujące pomiędzy zdefiniowaną potrzebą (funkcjonalność, przestronność) jaki również niezdefiniowanymi marzeniami o teatralnym zabarwieniu, o imponującej filmowej fortecy rodem z filmów akcji Jamesa Bonda.



Dom został zaprojektowany na niewielkiej 10 arowej działce, która znacznie ograniczyła możliwość swobodnego kreowania formy architektonicznej. Dom jest maksymalnie dosunięty do drogi dojazdowej oraz do granic sąsiednich działek, aby wygenerować możliwie największą przestrzeń ogrodową od strony południowej. Przestrzeń parkingowa oraz przyziemie zostały zlokalizowane pod ziemią, w taki sposób aby zapewnić możliwość doświetlenia poziomu -1. Powierzchnia działki została zwielokrotniona poprzez zaprojektowany zielony dach z formą altany, oraz poprzez rozległy taras na poziomie pierwszej kondygnacji. Wszystkie 3 poziomy – ogród, taras i ogród dachowy – zostały ze sobą połączone centralnym trzonem komunikacyjnym dostępnym z każdej części domu i ogrodu.
 
 

Komunikacja jest sercem Skyfall House. Wielki przeszklony dwupoziomowy hol wejściowy o teatralnym ekspresyjnym wyrazie jest miejscem z którego łatwo dostrzegamy nie tylko schody wewnętrzne na piętro, schody zewnętrzne na dach, ale również szklaną kładkę nadwieszoną nad wejściem głównym. Jest to spektakularna, dynamiczna przestrzeń która wprowadza nas w świat domu mieszczącego basen, olbrzymi salon otwarty na ogród, salon kąpielowy, dwie olbrzymie garderoby dostępne poprzez kładkę nadwieszoną nad koroną drzewa zlokalizowanego w wielopoziomowym przeszklonym holu.

 

Szczególny nacisk został położony na skomunikowanie podziemnego garażu z częścią dzienną. Przejście zostało skrócone do minimum, doświetlone szklanym świetlikiem, a same schody oplatają bambusowe drzewo i wyprowadzają nas w niesamowitą przestrzeń łączącą basen, salon i holl wejściowy.

 

Układ funkcjonalny domu został podzielony na strefy. Inaczej potraktowano fasadę północną przyległą do drogi, gdzie poza otwartym przeszklonym holem wejściowym i przeszkloną drugą garderobą nadwieszoną w narożniku bryły domu, zaprojektowano strefę prywatną – sypialnię i garderobę pierwszą, kuchnie główną i kuchnię pomocniczą, jak również strefę przeznaczoną dla gości.

 

Fasadę południową poprzez otwarte przeszklenia zintegrowano z przydomowym ogrodem. Tutaj znajduje się salon z okazałym panoramicznym kominkiem, jadalnia, basen, salon kąpielowy z panoramicznym kominkiem gazowym, oraz pracownia otwarta na drewniany taras. W tej strefie również zaprojektowano monumentalne, zadaszone schody zewnętrzne prowadzące na zielony dach wyposażony w niewielki drewniany pomost, z którego rozpościera się malowniczy widok na okolicę.

 

Fasada południowa została wyposażona w podcienie i ekrany słoneczne, tak aby w okresach letnich chronić budynek przed nadmiernym przegrzaniem. Wyjątek stanowi basen, który celowo nie został zacieniony.

 

Basen który zaprojektowano o długości niespełna 6 m, pozwala na swobodne nieprzerwane pływanie w jednym kierunku poprzez zastosowanie technologii Swim-Spa określanej również mianem basenu ze sztucznym nurtem. To unikalna kombinacja tradycyjnych SPA i basenów pływackich. Urządzenie wyposażone jest w specjalny układ dysz, które tworzą silny przeciwprąd umożliwiający pływanie w miejscu.